C-Auto d.o.o. - ovlašteni distributer i serviser vozila marke CITROËN za Republiku Srpsku.

Aktuelnosti iz C-Auto

Citroën ë-Berlingo furgon

05.jpg

Citroën ë-Berlingo furgon uz poznatu praktičnost donosi i tišinu

CITROËN predstavlja: ë-Berlingo furgon, lako privredno vozilo u električnoj verziji s internetskim uslugama koje će biti dostupno u prodajnim salonima tokom zadnjeg kvartala ove godine.

CITROËN predstavlja ë-Berlingo furgon, električnu izvedbu svog lakog gospodarskog vozila koja nudi veću produktivnost za poslovne kupce zahvaljujući novim inovativnim tehnologijama te prilagodljivosti i nosivosti koje su i dalje na visokoj razini, kao i prednostima koje donosi električna vožnja.

Zavisno o načinu vožnje, litij-ionska baterija u vozilu ë-Berlingo furgon omogućuje poslovnim kupcima da prijeđu do 275 km bez potrebe za punjenjem baterije. Dvije verzije ë-Berlingo furgona izrađene su na pogonskom sklopu platforme e-CMP Grupe PSA i imaju jednak kapacitet baterije, što znači da pružaju razinu dometa koja je dovoljna za svakodnevne vožnje velike većine korisnika u ovom segmentu. Koliki će domet zapravo biti ovisi o načinu vožnje, brzini, potrošnji opreme za veću udobnost/dodatne opreme, vanjskoj temperaturi, broju putnika/količini tereta i terenu po kojem se vozi.

Kako bi se povećao domet, pogonski sklop ë-Berlingo furgona obnavlja energiju tijekom usporavanja ili kočenja. Za snažnije obnavljanje energije treba pritisnuti gumb B koji se nalazi na središnjoj konzoli. Baterija je u vozilu smještena ispod sjedala i podnice. Zbog toga ona ne utječe na iskoristivi obujam vozila. Za tu se bateriju jamči da njezin nazivni kapacitet neće pasti ispod 70 % nakon 8 godina upotrebe, odnosno 160.000 prijeđenih kilometara. Potvrda o kapacitetu baterije izdaje se pri pregledu nakon 1 godine ili 20 000 prijeđenih km, a zatim nakon svakog servisa, tj. svake 2 godine ili 40 000 prijeđenih km.

U vozilu ë-Berlingo furgon svaka vožnja postaje trenutak opuštanja za putnike. Vozilo se kreće vrlo fluidno zahvaljujući okretnom momentu koji je trenutno dostupan i linearnom ubrzanju koje se postiže jer nema promjene stupnja prijenosa. Električni pogonski sklop ne stvara buku ni vibracije. Svaka vožnja sinonim je ugodnosti. Sve navedene osobine dolaze uz udobnost kojoj doprinose povišen položaj sjedala, ovjesi koji omogućuju vrlo precizno upravljanje i amortizaciju, kao i mekoća upravljanja i promjer kruga okretanja od 10,8 m.

Vozilo ë-Berlingo furgon pokreće električni motor koji upravlja pogonom u skladu s odabranim načinom vožnje i uvjetima vožnje. Snaga od 100 kW (136 KS)/260 Nm omogućuje mu postizanje maksimalne brzine od 130 km/h bez obzira na odabrani način rada. Ti se različiti načini rada mogu odabrati putem posebne komande na konzoli: Normal – 80 kW / 180 Nm: nudi najbolji omjer između dometa i dinamičkih voznih svojstava Eco – 60 kW / 190 Nm: optimizira potrošnju energije prilagođavajući rad sustava grijanja i klimatizacije bez njihovog isključivanja i ograničavanjem okretnog momenta i snage motora Power – 100 kW / 260 Nm: omogućuje vozilu bolje performanse za veći užitak i pod maksimalnim opterećenjem.

Vrijeme punjenja prilagođeno potrebama poslovnih kupaca
Postoje tri mogućnosti punjenja: od jednostavne standardne utičnice do iznimno brzog punjenja koje omogućuje punjenje 80 % baterije za 30 minuta. Međutim, dovoljna je jednostavna utičnica tipa Green'up da tijekom noći napunite velik dio baterije kako biste sutradan mogli obavljati posao.

Za punjenje na kućnoj utičnici potreban je kabel s oznakom 2 (serijska oprema u Francuskoj) kako bi se baterija mogla puniti kod kuće, na radnom mjestu ili na parkiralištu. Taj je način punjenja kompatibilan sa standardnom utičnicom od 8 A ili jačom utičnicom od 16 A (punjač + utičnica tipa Green'up) koja omogućuje dvostruko kraće vrijeme punjenja, odnosno da se baterija napuni na 100 % za manje od 15 sati ili za 5 h 30 min za domet od 100 km.

Za ubrzano punjenje na javnim ili privatnim stanicama potrebno je ugraditi punjač za ubrzano punjenje Wallbox od 3,7 do 22 kW i nabaviti kabel s oznakom 3 (u opciji). Tada je vrijeme punjenja od 0 do 100 % 7 h 30 min (jednofazni punjač Wall Box od 7,4 kW) ili 5 h​(trofazni punjač Wall Box od 11 kW).

Iznimno brzo punjenje na javnoj stanici za punjenje do 100 kW pomoću kabela s oznakom 4 koji je integriran u punjač. Omogućuje punjenje 80 % baterije od 50 kWh za 30 minuta. Vozilo ë-Berlingo furgon najbolje je u svom segmentu u pogledu vremena potrebnog za ubrzano punjenje.